Cum protejezi tâmplăria PVC când renovezi casa

Cum protejezi tâmplăria PVC când renovezi casa

Probabil că renovarea locuinței este un proiect pe care nu îl plănuiești prea des. Fie din lipsă de timp, ori din cauza costurilor ridicate. Însă atunci când vrei ca locuința ta să aibă un nou aspect, este important să ții cont de protejarea tâmplăriei PVC.

Renovarea casei poate veni cu piese noi de mobilier sau reparații amânate. Însă tot renovarea poate pune în dificultate funcționalitatea ușilor și ferestrelor de termopan.

Dacă te întrebi de ce, vom detalia în articolul de astăzi de ce este important să protejezi complet tâmplăria PVC și care sunt cele mai bune metode pe care să le aplici.

Hai să vedem.

Renovări interior și exterior: protejarea tâmplăriei

Indiferent că renovezi locuința în interior sau în exterior, este important să știi că tâmplăria PVC poate fi afectată. Și vorbim aici atât despre tocul sau rama geamului, cât și despre sticlă.

De exemplu, atunci când tencuiești sau zugrăvești, vopseaua și materialele de construcție pot picura pe suprafața geamului. Iar dacă vopseaua se usucă, poate fi destul de dificil de îndepărtat. Mai mult, sticla se poate zgâria dacă îndepărtarea se face cu obiecte ascuțite.

În ceea ce privește tocul sau rama, ele pot rămâne pătate chiar dacă vopseaua este îndepărtată rapid. De exemplu, dacă te gândești să zugrăvești cu vopsea lavabilă colorată, pigmentul cromatic poate păta rama albă a geamului.

De aceea, este recomandat să protejezi ușile și ferestrele cu ajutorul unui material subțire. De exemplu, poți acoperi tâmplăria cu o folie de plastic care să permită închiderea, fără să modifice forma garniturilor. Și ca să fii sigur că folia nu va cădea în timpul renovării, o poți securiza cu ajutorul unei benzi adezive de hârtie.

În acest fel, poți vopsi fără griji și te poți bucura de proiectul pentru casă.

De ce să protejezi feroneria ușilor și ferestrelor

Când vine vorba de renovări intense, finisajele pot veni cu un dezavantaj. Cu alte cuvinte, atunci când ai nevoie să finisezi gletul sau sa îndrepți tencuiala, praful rezultat poate pătrunde în tâmplăria PVC.

De ce este important să protejezi feroneria? Pentru că praful se depune rapid și poate afecta garniturile sau balamalele ferestrei. În timp, balamalele metalice se degradează întrucât particulele de praf pot crea rodaj.

Așadar, pentru a te asigura că nu va fi nevoie să înlocuiești și ferestrele la scurt timp după renovarea casei, uite câțiva pași pe care să-i urmezi.

  1. Asigură-te că orificiile ușilor și ferestrelor sunt acoperite. De preferat, este bine să le protejezi cu un material pe care să-l poți îndepărta după. Găurile de scurgere ale geamurilor trebuie acoperite atât la interior, cât și la exterior. În caz contrar, praful se va aduna, iar peste mai mult timp, apa nu va mai putea trece prin scurgere.
  2. Acoperă balamalele și piesele metalice ale feroneriei pentru ca ele să nu facă rodaj. De asemenea, poți să le ungi temeinic cu un lubrifiant special pentru tâmplărie și să le acoperi cu folie de plastic.
  3. Acoperă sticla geamului și rama cu o folie de dimensiuni mari. Astfel, te asiguri că vopseaua sau praful nu vor putea ajunge pe suprafața tâmplăriei.
  4. Folosește benzi adezive de hârtie pentru tocul ferestrei pentru ca el să nu se păteze sau să se zgârie la finisaje. Banda adezivă de hârtie nu lasă urme lipicioase și nici nu deteriorează tocul.

Întreținerea și curățarea tâmplăriei PVC după renovarea casei

După ce s-a încheiat proiectul de renovare, este necesar să te ocupi de întreținerea feroneriei PVC. Așadar, este important să ai în vedere curățarea zonei, indiferent că vorbim despre interiorul sau exteriorul casei. Ulterior, poți îndepărta benzile adezive și folia de plastic aplicate anterior.

Poți verifica starea tâmplăriei pentru a te asigura că acoperirea a fost făcută corect. Verifică sticla și ramele de picături de vopsea, iar feroneria de particule de praf. Poți chiar să aspiri preventiv zona ferestrei.

Ulterior, poți îndepărta materialele cu care ai acoperit orificiile și chiar să testezi dacă funcționează corect. În final, verifică garniturile și balamalele de praf și asigură-te că ele funcționează corespunzător.

Pentru mai multe informații și sfaturi, specialiștii Barrier îți stau la dispoziție. Bucură-te de ferestre și uși protejate de fiecare dată când renovezi.

Mult succes în toate proiectele!

Avantaje și dezavantaje ale sticlei ornamentale pentru tâmplăria PVC

Sticla decorativă pentru uși și ferestre oferă locuinței un aspect modern. Pentru că înlocuiește geamul obișnuit al ferestrelor sau spațiul vitrat al ușii de interior, te bucuri de un design personalizat al casei.

Însă avantajele sticlei ornamentale nu se opresc aici:

  • sticla decorată împiedică vizibilitatea în mod considerabil, iar tu te bucuri de momente de liniște și intimitate;
  • poți alege modelul pentru sticla ornamentală în funcție de preferințele tale;
  • suprafața texturată a sticlei se îmbină cu design-ul camerei;
  • ai parte de același grad de izolare fonică și termică precum în cazul sticlei convenționale.

Cu toate acestea, există și o serie de dezavantaje pe care trebuie să le cunoști:

  • sticla decorată împiedică iluminarea naturală la capacitate maximă din cauza suprafețelor mate sau ale celor texturate;
  • costurile pentru personalizarea sticlei ornamentale pot fi mult mai ridicate comparative cu cele ale sticlei pentru ferestre;

Acum că ai aflat tot ce trebuie să știi despre montarea sticlei decorative la casă, poți alege să îți modernizezi locuința după bunul plac.

Îți dorim mult spor și să ai parte de planuri realizate cu succes!