De ce se aburesc geamurile de termopan?

De ce se aburesc geamurile de termopan?

Se întâmplă să observi că geamurile de termopan sunt aburite? Poate ai sesizat că în diminețile și serile de iarnă, prin geamurile locuinței nu se poate vedea clar afară. Dacă nu te-ai întrebat încă de ce se aburesc ferestrele din tâmplărie PVC, atunci este momentul să descoperi.

Există mai multe moduri în care geamurile pot fi aburite și bineînțeles, mai multe cauze pentru apariția acestui fenomen. Totuși, condensul pe geamuri este un semn că ele nu își mai îndeplinesc cu succes rolul. Așadar, în articolul de astăzi vei afla care sunt cauzele pentru care geamurile sunt aburite și ce poți face în funcție de locul în care se produce fenomenul.

Cum se aburesc geamurile din tâmplărie PVC și care sunt cauzele

Pentru casa ta, ferestrele din tâmplărie PVC sunt cele mai bune produse datorită sistemelor inteligente de etanșare și securitate. Geamurile sunt compuse din două sau mai multe sticle între care se găsește gaz de umplere. Acest gaz este folosit drept punte de trecere între zonele cu temperaturi diferite.

Așadar, aburirea poate apărea:

  • în interiorul casei, pe geam;
  • între sticlele ferestrei;
  • la exterior, pe geam.

Dacă aburirea ferestrelor apare pe partea de interior a geamului, atunci trebuie să știi că pot fi mai multe motive în spatele acestui fenomen. De exemplu, dacă locuiești la bloc și pui rufele la uscat în apartament, atunci umezeala poate fi un motiv pentru geamurile aburite.

Cantitatea ridicată de umezeală în locuință poate avea efecte negative asupra sănătății tale, precum și asupra pereților și ferestrelor. De ce? Pentru că umezeala facilitează apariția mucegaiurilor.

Un alt motiv al aburirii geamurilor la interior este redat de înfundarea găurilor de aerisire care se găsesc în cercevea, atât în interior, cât și la exterior. Găurile de aerisire au rol în a asigura circulația aerului prin fereastră și în schimbul termic.

În cazul în care aburirea se produce între sticlele ferestrei, înseamnă că izolarea nu se realizează corespunzător. Astfel, fie geamul este crăpat, fie garniturile nu mai mențin etanșeitatea. Atunci când gazul dintre geamuri este eliminat, transferul termic nu se mai face uniform, iar diferența de temperatură creează fenomenul de aburire.

De ce aburesc geamurile de termopan la exterior?

Atunci când geamurile se aburesc pe exterior, înseamnă că etanșarea se face corect, iar geamul își îndeplinește rolul. Având în vedere caracterul termoizolant al ferestrei, aburirea geamului este un fenomen natural.

Întrucât ferestrele conservă căldura din interiorul casei și nu permit transferul ei către exterior, aburirea se face pe suprafața mai rece. Dacă ferestrele nu ar fi etanșe, atunci temperatura mai rece ar pătrunde în casă, iar aburirea s-ar produce la interior.

În ceea ce privește curățarea geamurilor aburite la exterior, le poți lăsa să se încălzească de la soare. În perioada de iarnă le poți șterge cu un material special pentru sticlă.

Ce e de făcut atunci când geamurile de termopan se aburesc?

În funcție de partea geamului în care s-a produs aburirea, există mai multe metode de a scăpa de fenomenul de condens. De exemplu, atunci când ferestrele se aburesc pe interiorul casei este important să verifici nivelul de umiditate. Dacă locuința nu este bine izolată sau îți usuci rufele în interior, atunci ai găsit sursa pentru aburirea geamurilor.

Umezeala pe ferestre apare atunci când temperatura crește rapid, ca atunci când gătești sau faci baie. Aerul cald care provine din baie sau bucătărie provoacă rapid aburirea. Așadar, aerisirea temeinică sau utilizarea hotei la gătit previne condensul.

În cazul în care ai plante multe sau sunt așezate în apropierea ferestrelor, schimbul de gaze pe care le realizează ele poate fi o sursă a aburirii ferestrelor. Este recomandat să nu ții prea multe plante în casă, ci în balcoane bine aerisite.

Atunci când aburirea apare între sticlele ferestrei, este nevoie de înlocuirea geamului sau a garniturilor. Dacă fereastra ta nu se mai află în garanție, atunci este nevoie de înlocuirea completă. Fisurile în sticla geamului nu pot fi reparate, întrucât gazul de umplere a fost eliminat imediat.

Ferestrele Barrier sunt realizate din cele mai bune materiale care asigură etanșeitate și rezistență la factori externi. Pentru mai multe detalii sau oferte de preț, nu ezita să contactezi consultanța Barrier.