De ce fac condens geamurile de termopan

De ce fac condens geamurile de termopan

Dacă ai observat în vreo dimineață sau seară rece de iarnă că ferestrele tale s-au aburit, a sosit momentul să afli de ce. Condensul în cazul geamurilor de termopan este o problemă destul de des întâlnită.

Cel mai important este să înțelegi că există cauze multiple care duc la acest fenomen. De la calitatea ferestrelor din PVC, până la nivelul de umiditate din locuința ta.

În articolul de astăzi o să vorbim în detaliu despre motivele care duc la formarea condensului pe geamurile tale de termopan. De asemenea, îți lăsăm câteva recomandări practice pe care să le urmezi pentru a scăpa de ferestrele aburite rapid și simplu.

De ce apare condensul pe geamurile termopan?

Condensul care se formează pe ferestrele tale din termopan este provenit din umiditatea care se află în locuința ta. Astfel, suprafețele reci, așa cum sunt ferestrele, atrag această umiditate.

Dar, aerul din casă este mai cald, iar atunci când intră în contact cu sticla termoizolantă, se transformă în aburi vizibili.

Dacă vaporii de apă apar pe partea exterioară a ferestrei, atunci poți sta liniștit. Acest lucru reprezintă faptul că geamurile tale își fac foarte bine treaba în a izola termic locuința. Deci, pierderile tale de căldură sunt la cel mai mic nivel sau chiar inexistente.

La interior, lucrurile se diversifică puțin. Asta pentru că există mai mulți factori care cauzează apariția condensului precum:

  • prezența mai multor persoane în casă;
  • plantele de cameră;
  • lucrările de renovare a pereților (zugrăvit sau montare gresie și faianță) făcute la finalul toamnei, care nu au avut suficient timp să se usuce până la venirea iernii;
  • spălarea rufelor și vaselor cu apă caldă;
  • uscarea rufelor la interior;
  • gătitul;
  • dușurile făcute în timp ce geamul este închis.

Atunci când temperatura de afară este mai scăzută decât cea din interior, riscul de aburire este mult mai ridicat. Serviciile Barrier sunt gata să îți asigure un mediu optim în casa ta, în care să uiți de condens.

Cum scăpăm de condens

Pentru că nu este indicat să lași condensul să pună stăpânire pe ferestrele casei tale, există câteva metode prin care să scapi de această problemă.

Condensul de la exterior este un lucru pentru care nu trebuie să îți faci prea multe griji. El se elimină de la sine, atunci când geamul de termopan se încălzește de la razele soarelui.

În cazul sticlei de la interior, cel mai simplu mod de a evita apariția condensului este să menții sub control umiditatea locuinței.

  • Pentru asta, poți oricând să deschizi ferestrele mai des, mai ales atunci când faci vreuna dintre activitățile menționate mai sus.

Ideal ar fi ca în fiecare zi să ții geamul deschis pentru măcar 30 de minute. Dar, dacă ești deținătorul unei tâmplării PVC prevăzute cu sistem de microventilație, atunci ești norocos. Acest sistem permite deschiderea subtilă a cercevelei în partea de sus, pentru a lăsa aerul să circule.

Produsele Barrier garantează calitatea și durabilitatea pentru ca tu să te bucuri de cel mai înalt confort chiar la tine acasă.

10 trucuri simple pentru a scăpa de condens

  1. Montează o hotă deasupra aragazului, pentru ca ea să absoarbă aerul cald emanat de vasele în care gătești.
  2. Usucă rufele într-un loc special amenajat la exterior.
  3. Dacă totuși nu ai unde, și usuci în continuare hainele în casă, atunci deschide geamul de la încăperea în care se situează.
  4. Evită să cumperi covoare mari, pentru că ele sunt un mediu propice pentru umezeală, acarieni și praf.
  5. După ce faci duș, amintește-ți să aerisești baia corespunzător.
  6. Ține ușile de la interior deschise. În acest fel, aerul circulă în voie prin toată locuința, fără să cauzeze acumularea de vapori de apă într-o singură încăpere.
  7. După ce te trezești, deschide geamul camerei în care ai dormit și aerisește.
  8. Atunci când gătești, deschide fereastra din bucătărie.
  9. Folosește cu încredere soluții chimice speciale antiumezeală. Găsești în magazinele dedicate bricolajului chiar și vopsele care acționează ca o barieră împotriva aburilor.
  10. Verifică integritatea tâmplăriei PVC – calitatea tâmplăriei, montajul ferestrelor și buna întreținere a ansamblului trebuie să elimine apariția condensului; de aceea, o verificare tehnică și calitativă a tâmplăriei poate fi necesară.

Nivelul ridicat de umiditate care conduce la apariția condensului poate fi o sursă pentru alte probleme. De la mucegai, până la alergii sau astm, situațiile neplăcute pe care le aduce condensul pot fi evitate.

Pentru mai multe detalii legate de tâmplăria PVC și geamurile termopan, experții Barrier îți stau la dispoziție în pagina de Contact.