Geam termopan blocat în poziția rabatat. Soluții utile

Geam termopan blocat în poziția rabatat. Soluții utile

Investiția în geamuri PVC de calitate contribuie în timp la menținerea confortului, dar și la consolidarea bugetului destinat economiilor tale.

Geamurile termopan au multiple beneficii, dintre care putem enumera, printre altele eficiența energetică sau nivelul de confort termic și fonic, superior celorlalte sisteme tradiționale. Însă chiar și aceste ferestre se pot bloca din diverse motive, astfel încât închiderea sau deschiderea lor poate deveni o adevărată provocare.

O deschidere funcțională trebuie să fie un ansamblu în care tâmplăria, profilele și feroneria se îmbină armonios, toate respectând aceleași criterii calitative.

Dacă ți s-a blocat geamul termopan în poziția de rabatat, nu-ți face griji, experții Barrier sunt gata pentru a-ți oferi câteva soluții utile.

Sistemul de rabatare al geamului termopan. Cum identifici problema?

Sistemul de rabatare pentru geamurile termopan este tipul de feronerie ce permite deschiderea ferestrei în două sensuri, atât clasic cât și rabatat.

Una dintre cele mai importante componente ale sistemului de rabatare al unui geam termopan este foarfeca de rabatare. Aceasta este conectată de balamaua superioară (balamaua de sus) și primește comenzi prin sistemul de tije direct de la mâner, selectând astfel modurile de deschidere clasic sau oscilobatant (adică rabatat).

Blocarea geamului termopan poate fi cauzată de următorii factori:

  • un mecanism rigid; 
  • un mâner defect;
  • balamale deplasate sau slăbite.

În cazul în care observi blocarea geamului termopan rabatat, fără ca funcțiile închis-deschis să fie afectate, problema poate să apară și din cauza defectării transmisiei din partea superioară a ferestrei. Acesta se poate rupe și nu mai poate transmite comenzile de la mâner către foarfeca de rabatare de la balamaua de sus.

Reglarea geamului cu ajutorul balamalelor chiar și atunci când acesta e blocat

Balamalele joacă un rol important, întrucât sunt cele care susțin greutatea ferestrei și permit deschiderea și închiderea acesteia. Balamalele și mânerul merg mână-n mână.
Există mai multe tipuri de balamale pentru uși și ferestre de termopan. Atunci când balamalele sunt slăbite, ferestrele din tâmplărie PVC își pierd din calități.

Așadar, pentru a te asigura că nu trebuie să schimbi complet tâmplăria, este indicat să faci ocazional câteva teste pentru a verifica funcționalitatea ferestrelor înainte ca acestea să se deterioreze.

Iată câteva exemple:

  • deschide încet ferestrele și ascultă cu atenție. În cazul în care auzi sunete suspecte, s-ar putea să fie nevoie să ungi balamalele;
  • chiar dacă simți un blocaj în poziția de rabat, încearcă să acționezi mânerul ferestrei în toate pozițiile și vezi dacă blocajul rămâne oscilobatant. În cazul în care nu reușești, nu forța. Aceasta este o problemă cauzată de feroneria afectată.

Calitatea feroneriei și a mânerului contribuie la închiderea ermetică a geamului termopan

Elementele de feronerie a ferestrelor sunt acele accesorii ale termopanelor care pun în funcțiune sistemul de închidere și deschidere. Este important ca feroneria pentru ferestre din termopan să aibă componente din aluminiu și rezistență la uzură și la șocuri mecanice.

Feroneria cuprinde balamalele, garniturile, șuruburile, sistemele antiefractie și încuietorile. 

Un element esențial de feronerie a ferestrelor, pe lângă balamale, este chiar mânerul. Fără montarea acestuia, ferestrele nu ar mai putea fi închise, deschise sau rabatate. 

Experții Barrier recomandă mânerul Toulon pentru ferestre, a cărui poziție de oprire formează unghi de 90°. Arcul de presiune integrat în gâtul mânerului contribuie la reglarea lină a deschiderii.

Dacă feroneria este afectată, schimbă mânerul pentru a evita blocarea geamului termopan

Pe lângă faptul că mânerul transmite acțiunea de deschidere a geamului, acesta ajută la îndeplinirea și altor funcții, precum: izolarea fonică, izolarea termică, rezistență împotriva vântului și a ploilor și/sau rezistență antiefracție. 

Avantajele unor mânere de calitate montate la geamurile termopan țin de rezistența mai mare, de aspectul estetic menținut cu ajutorul unor tratamente special aplicate la modele sau la structuri care nu permit o uzură rapidă a suprafeței de contact. 

Pe de altă parte, toate mânerele pentru geamurile de termopan pot fi adaptate tipului de arhitectură; totul e personalizat. 

Bineînțeles, mânerul are și rol estetic, iar noi te invităm să descoperi în continuare modelele de mânere specifice ferestrelor Barrier.

Curăță în mod frecvent geamurile din termopan și preîntâmpină blocarea acestora

Noi îți recomandăm să cureți corect ușile și ferestrele din termopan. O curățare temeinică începe întotdeauna cu înlăturarea prafului acumulat de-a lungul timpului. Pentru a putea avea acces facil la toate zonele, deschide fereastra la maximum.

Dacă dorești ca șinele ramelor să nu se mai umple de praf, cea mai simplă soluție este să deschizi ferestrele în fiecare zi.

Asigură-te că ai lângă tine cele mai bune produse. Spray-urile pentru care optezi trebuie să fie blânde cu geamul de sticlă termoizolantă. Soluțiile abrazive sunt de evitat pentru ca suprafața geamului să rămână lucioasă, fără zgârieturi.

Ai grijă ca soluțiile folosite să nu lase pete în urma ștergerii. Aici joacă un rol important și lavetele de curățare. Ele trebuie să fie moi, din materiale care să protejeze sticla.