Pe unde se pierde căldura din casă și cum poți avea un confort termic sporit

Pe unde se pierde căldura din casă și cum poți avea un confort termic sporit

Atunci când nu ești la săniuș cu cei mici, probabil că preferi să stai în casă și să privești ninsoarea. Zilele de iarnă pot fi o adevărată încântare, însă în locuința ta ai nevoie de o temperatură cu mult mai ridicată decât cea de afară. Iar pentru a te bucura de tot confortul, trebuie să te asiguri că nu sunt pierderi de căldură în casă.

Costurile la energie pot fi ridicate. Iar atunci când locuința nu este termoizolată, vei fi nevoit să o încălzești constant. Și există multe locuri prin care se poate pierde căldura din casă iarna. În articolul de azi vom discuta despre cauzele pierderilor de căldură și ce poți să faci ca să-ți izolezi termic locuința.

Pierderi de căldură prin pereți

Totuși, ușile și ferestrele nu sunt singurele responsabile pentru pierderile de căldură. Chiar și pereții locuinței tale pot fi un motiv al lipsei termoizolației. De ce? Pentru că în casă, pereții care nu sunt izolați facilitează transferul de căldură.

Practic, în zilele friguroase vei avea pereți reci în interiorul casei. Astfel, temperatura din locuință scade și vei fi nevoit să încălzești constant toate camerele. Însă dacă izolezi atât pe interior, cât și pe exterior locuința, frigul de afară nu va mai răci pereții. 

Cea mai bună metodă de izolare și conservare a căldurii este aplicarea termoizolației pe bază de vată minerală. În plus, izolația pereților nu asigură doar temperaturi constante în interior, ci și lipsa zgomotelor care te pot deranja.

Pierderi de căldură prin geam sau uși: soluțiile Barrier pentru termoizolare

Schimbul termic într-o locuință se realizează, de exemplu, atunci când deschiderile nu sunt etanșe. Cu alte cuvinte, dacă ferestrele casei tale nu se închid ermetic, se produc pierderi de căldură în locuință. Iar lipsa etanșeității poate avea mai multe cauze:

  • Sticla termoizolantă este fisurată;
  • Garniturile ramei de fereastră sunt deteriorate;
  • Tencuiala cercevelei prezintă crăpături prin care se pierde căldura;
  • Feroneria ferestrelor este deteriorată, iar închiderea nu se mai face corespunzător.

Îți poți da seama dacă pierderile de căldură sunt în zona ferestrei atunci când simți curenți de aer rece în apropierea ei. De asemenea, poți simți curenți de aer rece chiar și pe sub uși. În cazul în care etanșeitatea ușilor sau ferestrelor este redusă, trebuie să le înlocuiești sau să le repari. 

Echipa Barrier îți stă la dispoziție de la planificarea ofertei de uși și ferestre PVC și până la montaj.

Pentru a te asigura că nu vei avea pierderi de căldură prin uși și ferestre, este recomandat să alegi produse de înaltă calitate. Fereastra Barrier 100 este alegerea ideală pentru o locuință izolată termic și cu etanșeitate inegalabilă. Barrier 100 este realizată cu profile REHAU de înaltă calitate ce corespund exigențelor în materie de termoizolare.

Iar pentru a eficientiza nivelul de energie utilizat pentru încălzirea locuinței, poți ține cont de distribuția camerelor în casă și orientarea ferestrelor. De exemplu, dormitoarele pot avea ferestrele către est pentru soare dimineața și răcoare pe timpul serii.

Sudul este potrivit pentru bucătărie, iar pentru că îți petreci mare parte din zi în living, este indicat să îl orientezi către vest. În plus, montarea ușilor culisante tip perete de sticlă oferă lumină și încălzire naturală rapidă.

Cum să izolezi termic pardoseala din casă

În casă, căldura se pierde chiar și prin pardoseală. Dacă obișnuiești să porți papuci de casă, probabil că nu simți podeaua rece și nu îți dai seama de transferul termic. De regulă, construcția casei este realizată din materiale precum betonul sau cimentul pentru o structură rezistentă.

Betonul păstrează temperaturile scăzute și chiar ajunge să răcească pardoseala dacă nu există izolație. Pentru a evita pierderile de căldură prin pardoseală se pot monta plăci de izolație din polistiren care acționează ca un tampon între materialele cu temperaturi diferite.

O altă metodă eficientă a încălzirii casei și evitării pierderilor termice este montarea sistemelor de încălzire a pardoselii. Astfel, te bucuri de o podea caldă pe care poți sta chiar și desculț. Iar în ceea ce privește transferul termic, poți sta fără griji că factura la energia va costa prea mult.

Până data viitoare, îți dorim succes în proiectul casei și mult spor!