Fisuri în sticla termopanului. Se pot repara?

Fisuri în sticla termopanului. Se pot repara?

Tâmplăria de termopan este proiectată să reziste un timp îndelungat la factorii externi și să asigure izolare termică și fonică. Însă se poate întâmpla ca sticla termopanelor să se fisureze sau chiar să se crape. Iar motivele defecțiunii pot varia. Însă odată ce sticla geamului este deteriorată, tâmplăria din PVC nu mai are aceleași proprietăți.

Ești atent cu toate lucrurile tale, chiar și cu tâmplăria din PVC. Însă fără voia ta, se poate întâmpla ca ușile sau ferestrele să se închidă brusc din cauza curenților de aer. Fisurile în sticla de termopan sunt puțin probabile, însă pot apărea.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre fisurile din sticla termopanului, citește acest articol pentru a vedea cum apar fisurile și ce e de făcut în cazul în care le sesizezi la geamurile de termopan.

De ce apar fisuri în sticla termopanului

Sticla tâmplăriei din PVC are un caracter rezistent la un număr mare de intemperii. Spre deosebire de sticla convențională, cea de termopan are o duritate mult mai ridicată. Cu toate acestea, există posibilitatea ca fisurile să apară pe suprafața sticlei, la vedere sau nu.

Iată principalele cauze pentru care sticla de termopan se fisurează:

  • Închiderea incorectă a ferestrei. Atunci când ferestrele sunt închise în mod brusc, garniturile se pot deteriora și nu mai pot amortiza impactul ferestrei cu rama tâmplăriei. Astfel, sticla se poate fisura din cauza șocului.
  • Lovirea sticlei. Poate că din neatenție, copii lovesc sticla geamului. Dacă impactul este foarte mare, iar sticla nu este de calitate, fisurile își fac apariția imediat.
  • Diferența de temperatură. În cazul în care tâmplăria ferestrei nu este realizată conform și etanșeitatea este scăzută, diferența mare de temperatură de la interior și exterior poate cauza crăpături pe suprafața geamului.
  • Defectele de fabricație. În cazul unui defect de la producător, precum montarea greșită a ansamblului, pot apărea deteriorări atât ale sticlei, cât și ale tâmplăriei.

Este important de menționat că fisurile pe sticla de termopan pot apărea pe oricare dintre foile geamului. Așadar, pentru a putea stabili cu exactitate cauza fisurii este util să se observe unde a apărut ea.

Semnele fisurilor în sticla termopanului

Vorbim despre fisuri vizibile pe suprafața sticlei, însă ce e de făcut atunci când fisura nu este proeminentă? Probabil că nu observi cu exactitate că geamul nu mai este integru, însă semnele îți pot spune că au apărut deteriorări.

De exemplu, constați că eficiența termică este scăzută. Temperaturile nu se păstrează în interiorul locuinței tale, iar geamurile de termopan se aburesc constant. În plus, nici izolația fonică nu mai este la aceleași standarde.

Așadar, fisurile pot fi de dimensiuni foarte mici și în zone greu de observat. În acest caz este recomandat să ceri părerea unui specialist cu privire la starea tehnică a ferestrelor.

Se pot repara fisurile în geamul de termopan?

În general, sticla este un material ce nu poate fi reparat. Caracterul casant al sticlei îngreunează posibilitatea de reparare atunci când apar fisuri. Cu toate acestea, crăpăturile fine în sticlă pot fi umplute cu adezivi speciali pentru sticlă, ca o soluție temporară și accesibilă.

Altfel, este recomandată înlocuirea imediată a ferestrei, mai ales atunci când condițiile meteorologice nu sunt favorabile. Dacă eziți să înlocuiești cât mai repede tâmplăria, este posibil ca umezeala să se instaleze rapid în pereții casei, iar condensul apărut să faciliteze apariția mucegaiului.

Dacă ai nevoie de ferestre de termopan noi, Barrier îți pune la dispoziție un catalog de produse pentru care poți opta. Îți oferim soluții personalizate pentru a te bucura de toate avantajele tâmplăriei de calitate pentru locuința ta.

Fisuri în sticla termopan: cum le poți preveni

Primul pas în prevenirea fisurilor în sticla de termopan îl poți face prin a te asigura că alegi cele mai bune ferestre din PVC pentru casă. Dacă vrei să reduci costurile la energie și să te bucuri de o casă pasivă cât mai sigură, ferestrele Barrier 100 sunt alegerea potrivită.

Cu un design unic și modern, dar și o tehnologie care inspiră siguranță, Barrier 95 Neo este fereastra rezistentă la foc pe care o alegi pentru că vrei să-ți protejezi familia în permanență. Iar pentru izolare fonică și termică de excepție în fiecare anotimp, fereastra Barrier 85 îți oferă simbioza perfectă între accesibilitate și calitate.

Pentru mai multe informații despre ferestrele din PVC, poți apela cu încredere la consultanța Barrier unde specialiștii noștri sunt pregătiți să te îndrume.