Infiltrații de apă în structura tâmplăriei PVC. Cum le remediezi

Infiltrații de apă în structura tâmplăriei PVC. Cum le remediezi

Toată lumea știe că apa provenită din diverse surse poate afecta o casă, nu-i așa?
Ei bine, infiltrațiile de apă pot provoca deteriorări chiar și în structura tâmplăriei PVC.

Etanșarea realizată corect este, poate, cea mai importantă trăsătură care asigură buna funcționare a tâmplăriei PVC. Fără aceasta, confortul scade cu mult sub ceea ce ar trebui să asigure, în mod firesc, un termopan. Mai mult, pierderea proprietăților de etanșare poate provoca apariția condensului și a igrasiei ceea ce înseamnă ineficiență energetică.

Desigur, aspectele menționate mai sus se aplică și în cazul ușilor cu tâmplărie PVC, o casă izolată fonic și termic având nevoie de întreținerea corectă a spațiilor de acces ori cu deschidere către spațiul de la exterior.

Astăzi o să îți explicăm ce anume sunt infiltrațiile de apă, cum le identifici corect și, mai ales, cum să le remediezi atunci când apar în tâmplăria PVC.

Ce sunt infiltrațiile de apă și din ce cauză pot apărea?

Infiltrațiile de apă pot apărea atunci când plouă abundent sau chiar la câteva zile de la ultima ploaie. În plus, infiltrațiile de apă pot apărea și în oricare altă situație în care apa în exces s-a aflat în preajma tâmplăriei PVC.

Momentul în care observi prezența umezelii în casă este cel în care știi că este posibil să existe o infiltrație.

Partea bună este că această problemă poate fi remediată înainte ca structura tâmplăriei să fie afectată.

Infiltrație vs. condens în structura tâmplăriei PVC

Fie că ești proprietar sau chiriaș, umezeala este unul dintre lucrurile cu care nu îți dorești să te confrunți.

Ca să acționezi corect împotriva umezelii este important să știi dacă ai de-a face cu o infiltrație de apă sau dacă este vorba despre condens din cauza geamurilor de termopan aburite.

Prima oară condensul apare la geamuri și apoi pe pereți. Avantajul ferestrelor din tâmplărie PVC este asigurarea unei etanșeități de calitate și o izolare termică ridicată. Pentru condens, îți mai recomandăm ușile culisante care permit creșterea factorului de etanșare. 

Dacă observi că ai o infiltrație, cel mai probabil apa a pătruns prin spațiul dintre zidărie și fereastră. Astfel, în cel mai fericit caz, poți remedia problema prin aplicarea unui strat de silicon cu rol izolant. Desigur, înainte de a aplica siliconul curăță și usucă bine zidăria sau elimină materialele care ar putea împiedica prinderea siliconului de tâmplăria PVC.

Nu în ultimul rând, tâmplăria PVC poate să fi atins uzura sa maximă, ceea ce înseamnă că se poate impune înlocuirea acesteia cu ferestre și uși noi, termoizolante din PVC.

Verifică feroneria și gurile de drenaj pentru a remedia infliltrațiile

Te gândești că trebuie să înlocuiești ferestrele și ușile din cauza umidității? Elimină din schemă costurile suplimentare și află cum trebuie să procedezi pentru a evita pătrunderea apei în tâmplăria geamurilor PVC.

Apa poate pătrunde chiar și prin feronerie sau prin gurile de drenaj dacă nu sunt corect făcute sau amplasate. Așadar, trebuie verificate și, la nevoie, curățate.

Feroneria reprezintă toate elementele metalice care există la nivelul unei ferestre, asigurând etanșarea și mișcarea acesteia. Practic, întreținerea regulată a feroneriei PVC este un punct-cheie pentru durabilitatea ușilor și ferestrelor.

Pe lângă aceasta, structura tâmplăriei PVC are nevoie de un sistem de drenaj, adică de găuri special făcute pentru ca apa care ar putea pătrunde prin garnitură să fie eliminată. În cazul în care acest sistem de drenaj e înfundat, apa provenită din ploi nu se mai scurge, ci se acumulează.

Pentru mai multe informații și sfaturi, specialiștii Barrier îți stau la dispoziție. Bucură-te de ferestre și uși protejate indiferent dacă plouă sau nu.

Soluțiile Barrier: cum remediezi infiltrațiile de apă din structura tâmplăriei PVC?

Toate ferestrele noastre sunt prevăzute cu găuri de drenaj şi de ventilaţie. Găurile de drenaj sunt prezente în partea inferioară a tâmplăriei, atât la cercevea cât şi la toc. Ele au rolul de a elimina apa ce poate apărea în interiorul tâmplăriei din cauza precipitaţiilor şi a condensului. 

În cazul ferestrelor, recomandăm folosirea foliei de montaj sau a benzii precomprimate. Folia are rolul de a proteja împotriva umezelii stratul de spumă poliuretanică folosit la umplerea rostului, împiedicând intrarea apei din exterior şi permiţând ieşirea vaporilor din interior. Siliconul este la pachet cu folia de interior/exterior. 

Îți recomandăm să nu utilizezi alt tip de silicon, la fel cum recomandăm folosirea unei spume cu „expandare controlată”.

Trebuie spus că și problemele de construcție afectează în mod direct buna funcționare a ferestrelor. Spre exemplu, dacă înainte de tencuială nu s-a folosit hidroizolația cu bitum, există un risc crescut de infiltrații de apă în cazul unei ploi torențiale. 

Barrier garantează integritatea ferestrelor și ușilor din tâmplărie PVC. Dacă acestea au trecut de perioada de acoperire și nu ai completat încă formularul prin care poți extinde garanția produselor Barrier, nu ezita să o faci acum. Pentru alte informații și detalii ne poți scrie oricând.