Umplerea golurilor cu spumă sau silicon acrilic: scurt ghid

Umplerea golurilor cu spumă sau silicon acrilic: scurt ghid

Dacă vrei să eviți pierderile de căldură și să menții o temperatură constantă în interiorul locuinței tale, îți recomandăm să umpli golurile cu spumă poliuretanică sau silicon acrilic. 

Spuma umplere goluri este o metodă eficientă care contribuie la izolare termică și la menținerea unei atmosfere plăcute și constante la interior.

Practic, prin umplerea golurilor din pereți, din jurul ramelor și a plintei, poți preveni infiltrarea aerului cald vara în timpul verii, respectiv a aerului rece în timpul iernii.

Pentru că poate fi vorba de o lucrare anevoioasă chiar și pentru cei mai pregătiți meșteri amatori, noi îți punem la dispoziție un scurt ghid care să te ajute să te ocupi de unul singur de umplerea acestor goluri.

Tot ce ai nevoie să știi pentru a fi gata de umplerea golurilor

Atunci când vrei să începi un astfel de proiect, este recomandat să ții cont de câteva aspecte precum materialele și uneltele necesare, timpul alocat și nivelul de dificultate.

Însă când vine vorba de aplicare spumă umplere goluri sau aplicare silicon acrilic, nivelul de dificultate este unul ușor. Nu trebuie decât să ai aptitudini de bază de tâmplărie, iar timpul necesar depinde de amplasarea fisurii, de procedură în sine (10-20 de minute) și de timpul de uscare (1-2 ore).

Cât despre materiale, e bine să ai la tine o spumă sau un silicon acrilic, dar și câteva unelte precum un cutter, un pistol, o cârpă, un cap de spray și mănuși de protecție. 

Dacă siliconul este folosit cu rol de adeziv, spuma de umplere goluri se folosește pentru a acoperi marginile ferestrelor PVC și ușilor sau pentru a acoperi orificiile pentru cabluri sau țevi.

Siliconul se poate folosi și la geamuri de mici dimensiuni. Acesta poate fi de mai multe tipuri, inclusiv pentru protecție la umezeală, la cadă, chiuvetă sau cabină de duș, însă acolo este nevoie de mai multă precizie.

6 pași care te vor ajuta să aplici spumă umplere goluri

Schimbul termic din locuință îți provoacă neplăceri? Simți curenți de aer rece în apropierea ferestrei? Când te confrunți cu pierderi de căldură la casă, cauți să aplici cele mai eficiente metode cum ar fi umplerea golurilor cu spumă. 

De unde ar trebui, așadar, să începi?

Pregătește suprafața de lucru

Asigură-te că suprafața este curată și uscată înainte de aplicarea spumei, ștergând-o cu grijă cu o cârpă umedă. După ce ai șters suprafața, montează capul de spray pe doză.

Agită doza

Înainte de a aplica spuma poliuretanică, agită cu fermitate recipientul în poziție verticală pentru a obține un rezultat uniform.

Umple golul

Poți începe să umpli golul cu spumă. Atenție, spuma se va umfla, așa că trebuie să aplici cantitatea potrivită.

Așteaptă să se usuce

Spuma se va întări în decurs de 1-2 ore de la aplicare, iar în acest timp este important să eviți atingerea ei. După uscare completă, folosește un cutter pentru a tăia excesul de material.

6 pași care te vor ajuta să aplici siliconul

Pregătește suprafața de lucru

Primul pas constă în pregătirea suprafeței. Șterge bine suprafața cu o cârpă umedă și las-o să se usuce complet înainte de aplicarea siliconului. Asigură-te că suprafața este complet curată și uscată pentru a obține o aderență bună a siliconului.

Deschide tubul cu silicon acrilic

Pasul următor constă în îndepărtarea capacului de plastic al tubului de silicon acrilic. Întoarce tubul cu capul în jos și lovește ușor gâtul acestuia pentru a-l desigila. 

După ce ai deschis tubul, înșurubează înapoi capacul în locul său.

Elimină dopul de plastic al tubului

Cu ajutorul unui cutter, taie dopul de plastic într-un unghi ușor înclinat, astfel încât să te bucuri de o aplicare precisă a siliconului acrilic.

Introdu tubul de silicon acrilic în pistol

După ce ai tăiat tubul de plastic, tot ceea ce trebuie să faci este să așezi tubul de silicon acrilic în pistol și să apeși de câteva ori pentru a te asigura că este bine fixat.

Umple fisura cu silicon 

Aplică siliconul acrilic în fisură, ținând pistolul în centru, pentru a asigura o distribuire uniformă. După aplicare, folosește mâna protejată de mănuși pentru a netezi suprafața.

Așteaptă să se usuce

Lasă siliconul să se întărească timp de 1-2 ore după ce ai umplut golul, pentru a te asigura că este complet uscat.

Cum să treci testul de etanșeitate cu brio?

Ușile și ferestrele locuinței tale contribuie la pierderile de căldură în cazul în care nu sunt închise ermetic. Din nefericire, aplicarea de spumă umplere goluri nu îți poate garanta eficiență energetică.

Pentru a te asigura că te bucuri pe deplin de proprietățile ferestrelor termopan, este recomandat să nu neglijezi importanța etanșării corespunzătoare.

Cele mai eficiente metode pe care le poți aplica pentru etanșarea tâmplăriei PVC sunt să alegi ferestre cu 3 garnituri, să optezi pentru un distanțier termic și să te asiguri că ferestrele tale sunt montate corect.

Una din cele mai potrivite modalități de a reduce costurile la energie este prin montarea sticlei cu izolare termică la toate ferestrele locuinței. Dacă alegi sticlă termorezistentă, gazul inert dintre foile geamului va asigura etanșeitate și conservarea căldurii la interior. 

La fel de important este să alegi cu atenție încuietorile, mânerele, suporții, balamalele și sistemele anti-efracție. Dacă nu alegi ferestre cu elemente de feronerie de calitate, ai putea avea parte de anumite provocări. Casa ta ar avea un confort termic și fonic redus din cauza imposibilității de etanșare. 

Dacă ești de acest subiect și vrei să te bucuri de un confort termic, este bine să iei în considerare achiziționarea ferestrelor PVC eficiente energetic. Dacă nu știi cum să le alegi pe cele mai sigure, urmărește catalogul de produse Barrier.