Tipuri de balamale pentru uși și ferestre de termopan

Tipuri de balamale pentru uși și ferestre de termopan

Unele dintre cele mai importante piese ale ferestrelor și ușilor de termopan sunt balamalele. Pentru că închiderea și deschiderea se face cu ajutorul lor, calitatea balamalelor redă și durata de viață a elementelor de compartimentare.

Pentru a te asigura că nu va fi nevoie să înlocuiești prea repede ferestrele sau ușile de termopan, feroneria trebuie să fie una de o calitate superioară. Așadar, pe lângă mânere sau încuietori, trebuie să iei în calcul sisteme de deschidere din materiale potrivite.

În articolul de astăzi îți vom arăta ce tipuri de balamale să alegi pentru ferestrele și ușile casei tale și de ce să acorzi atenție elementelor de feronerie.

Balamale pentru uși și ferestre de termopan

Balamalele sunt piese metalice ce formează o articulație menită să țină împreună două piese. Așadar, ele unesc ușile și ferestrele PVC de rama montată în perete, facilitând închiderea și deschiderea.

De regulă, balamalele permit deschiderea într-o singură direcție la capacitate limitată. Totuși, există sisteme ce facilitează deschideri ample în cazul ușilor, atât spre interiorul camerei, cât și în exterior.

În ceea ce privește ferestrele, deschiderea se face exclusiv în interiorul casei. În plus, există și posibilitatea montării unui sistem de balamale oscilobatante care permite acționarea geamului pe verticală. Practic, tu poți rabata fereastra la un unghi de 20 de grade pentru a aerisi încăperea, de exemplu.

Avantajele sistemului oscilobatant pentru ferestre sunt reprezentate de siguranță și funcționalitate. Cu alte cuvinte, poți avea parte de aer proaspăt fără ca fereastra să fie deschisă larg.

Așadar, există 4 tipuri de balamale pentru uși și ferestre din tâmplărie PVC:

  • Balama 3D reglabilă. Permite reglarea ferestrei sau a ușii în toate cele 3 dimensiuni: orizontal, vertical și în profunzime. Astfel, tu poți modifica poziția elementelor de compartimentare în cazul în care ele se deplasează din cauza uzurii.
  • Balama batantă reglabilă. Este una dintre cele mai comune tipuri de balamale și este formată dintr-un set de 3 piese aplicate pe lungimea ferestrei. În plus, ea poate fi reglată la nevoie. 
  • Balama fixă. Nu permite reglarea din cauza structurii simple.
  • Balama oscilobatantă. Asigură deschiderea și facilitează rabatarea.

Cum se reglează balamalele pentru uși și ferestre PVC

După acționări îndelungate, se întâmplă ca articulațiile ferestrelor și ușilor să fie slăbite. În consecință, izolarea fonică și cea termică nu se mai ridică la aceleași standarde. De aceea, este indicat să verifici des cât de corect se închid și deschid ușile și ferestrele.

În cazul ușilor și ferestrelor de PVC cu balamale 3D, reglarea articulațiilor permite modificarea poziției în 3 direcții. Așadar, cu ajutorul unui imbus poți poziționa, de exemplu, ușa:

  • mai sus sau mai jos;
  • spre stânga sau spre dreapta;
  • spre interior sau spre exterior.

Balamalele 3D au orificii speciale pentru reglarea ușii pe fiecare axă. Așadar, pentru a ridica sau coborî nivelul ușii, reglarea se face din partea inferioară a balamalei. 

Pentru a spori etanșeitatea ușii, poți regla balamalele pentru ca cerceveaua să fie mai aproape de toc. În partea superioară a articulației este orificiul responsabil cu poziția în profunzime a ușii.

Iar în cazul în care ușa nu mai stă închisă, soluția poate fi modificarea poziției ușii spre toc din sistemul de deschidere. Astfel, reglarea se poate face din partea balamalei atașată de ușa propriu-zisă.

Materiale pentru balamale uși și ferestre de termopan

Calitatea și funcționalitatea elementelor de compartimentare este redată și de feroneria pe care o au. Iar dacă vrei să te bucuri mult timp de beneficiile pe care le oferă, este important să alegi produsele potrivite. În plus, întreținerea feroneriei pentru uși și ferestre PVC joacă un rol important în durata de viață.

Pentru că ferestrele și ușile fac trecerea din exterior către interior, ele sunt supuse tuturor condițiilor de afară. De la ploaie sau ninsoare la temperaturi reci sau chiar tentative de efracție, elementele de compartimentare trebuie să asigure rezistență. De aceea, balamalele sunt realizate din materiale durabile.

Cel mai adesea, articulațiile sunt concepute din aluminiu, întrucât el nu corodează și are rezistență ridicată. În plus, poți alege să acoperi balamalele cu elemente de plastic pentru un aspect modern și uniform.

Dacă ai nevoie de sfaturi sau ajutor, poți apela cu încredere la consultanța Barrier unde specialiștii îți vor răspunde la întrebări.