Apariția condensului la ferestrele din termopan în cazul încălzirii prin pardoseală

Apariția condensului la ferestrele din termopan în cazul încălzirii prin pardoseală

O problemă frecvente la locuințe în perioada rece este apariția condensului la ferestrele de termopan. Deși este obișnuit ca montajul caloriferelor să se facă sub ferestre, acest lucru se dovedește a fi ineficient. Totuși, ce se întâmplă când apare condensul la ferestre în cazul încălzirii prin pardoseală?

Cea mai frecventă cauză a condensului la geam este umezeala din locuință. Iar atunci când nu e vorba de umezeală, poate fi lipsa etanșeității de calitate. Așadar, vorbim chiar despre pierderile de căldură la casă.

În articolul de astăzi vom detalia tot ce trebuie să știi despre eficiența sistemului de încălzire prin pardoseală și ce să faci dacă te confrunți cu geamuri de termopan aburite.

Ce presupune sistemul de încălzire prin pardoseală

Adesea, în locuință te îngrijești de confort, mai ales în sezonul de iarnă când temperaturile scad. Și pentru că vrei să ai parte de o casă primitoare și călduroasă, probabil că ai luat în calcul și încălzirea prin pardoseală.

Ei bine, ea presupune montarea unui sistem de conducte sau cabluri de încălzire sub podea. De regulă, ele sunt alimentate fie cu apă încălzită de centrala termică, fie cu energie electrică. Acest sistem are ca scop încălzirea dușumelei și implicit a încăperii, prin radiație de căldură.

Spre deosebire de sistemele convenționale de încălzire care asigură temperaturi ridicate prin încălzirea aerului, încălzirea în pardoseală se bazează pe eliminarea punctelor reci din casă. Cu alte cuvinte, sistemul din pardoseală asigură încălzire începând cu zonele prin care pot apărea pierderi de căldură.

De ce apare condensul la geamuri

În cazul încălzirii prin calorifere, condensul la geamuri apare ca urmare a supraîncălzirii sticlei de fereastră. Avantajul tâmplăriei PVC, în comparație cu tâmplăria de lemn, este asigurarea unei etanșeități de calitate și o izolare termică ridicată.

Așadar, și fără a crea o barieră de căldură cu ajutorul caloriferului, ferestrele din tâmplărie PVC pot împiedica transferul termic atunci când temperaturile de afară sunt fie mult mari, fie mult prea mici.

Atunci când caloriferul se oprește din a mai da căldură, sticla ferestrei începe să preia din temperatura de afară. Astfel, când sunt temperaturi mici afară, geamul se răcește. La interior, unde aerul este mai cald, sticla se aburește și apare condensul.

De aceea, pentru locuințele dotate cu tâmplărie PVC se recomandă:

  • Montarea caloriferelor în alt loc decât sub ferestre;
  • Instalarea sistemului de încălzire prin pardoseală.

Cum scapi de condens când ai încălzire prin pardoseală

În cazul în care condensul apare la ferestre chiar și atunci când ai instalat un sistem de încălzire prin pardoseală, poate fi vorba de umezeala ridicată.

De exemplu, umezeala apare în locuință atunci când:

  • Rufele sunt uscate în casă, fără aerisirea potrivită;
  • Pereții nu sunt izolați corect și există infiltrații de apă, din interior în exterior;
  • Se folosesc intens dispozitive pe bază de abur, precum umidificatoarele sau aparate de aromaterapie;
  • Tâmplăria PVC nu este izolată bine și se simte aer rece între pervaz și marginea geamului;
  • Baia și bucătăria nu sunt aerisite corespunzător atunci când aburul se adună;
  • Există un număr mare de plante de cameră.

Pe lângă aspectul inestetic al ferestrelor aburite, umezeala poate afecta sănătatea întrucât favorizează apariția mucegaiului, mai întâi în colțuri. Odată apărut pe suprafața pereților, mucegaiul este foarte greu de îndepărtat și alterează aerul.

Pentru a evita umezeala, asigură-te că toată casa este aerisită corespunzător zi de zi. Ulterior, poți porni sistemul de încălzire pentru ca temperatura să crească constant, și nu brusc. Trecerea rapidă de la frig la cald favorizează condensul. Avantajul în cazul încălzirii prin pardoseală este că procesul de încălzire în cameră se face treptat și uniform, pe toată suprafața podelei.

De asemenea, asigură-te că termostatul este setat la o temperatură dorită, iar sistemul de încălzire pornește atunci când temperatura scade sub nivel. Dacă oprești încălzirea și o lași să scadă prea mult, consumul de energie este mult mai ridicat. În plus, și în acest caz poate apărea condensul.