Curățenia de primăvară: sfaturi utile pentru întreținerea tâmplăriei PVC

Curățenia de primăvară: sfaturi utile pentru întreținerea tâmplăriei PVC

Anotimpul călduros se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că este timpul să te gândești la curățenia de primăvară.

Fie că vorbim despre curățenia de acasă sau cea de la birou, un truc util este să te concentrezi pe anumite zone precum elementele de compartimentare și să te ocupi de acestea pe rând.

Tâmplăria din PVC este una dintre cele mai comune alegeri pentru locuințe și pentru spațiile destinate activităților profesionale sau recreaționale. De aceea, este firesc să cauți soluții practice care să păstreze aspectul curat al ferestrelor și a ușilor termopan.

De aceea, îți vom oferi câteva sfaturi utile care să-ți eficientizeze procesul de curățenie. Rămâi alături de noi!

Curățenia de primăvară: pași de urmat

Este recomandat să ai la îndemână o listă pentru a-ți face munca mai ușoară.

Din acest motiv, ți-am pregătit 3 pași de urmat ca să faci curățenie de primăvară în mod eficient și să obții cele mai bune rezultate, investind cât mai puțin timp.

1. Alege echipamentele de curățenie potrivite

La curățenia de primăvară, mai puțin înseamnă mai mult, mai ales când vine vorba de produse chimice. Pentru a face față cu succes acestui proces, iată care sunt cele mai utile echipamente și articole de curățenie:

 • agent de curățare universal;
 • agent de curățare cremos, delicat în acțiune;
 • aspirator;
 • detergent pentru vase.

În plus, pentru a facilita procesul de curățare, e recomandat să ai: 

 • făraș și o mătură pentru suprafețe mici, 
 • mop și găleată pentru podele, 
 • bureți de suprafețe, 
 • perie pentru îndepărtarea prafului, 
 • lavete din bumbac moale și microfibre. 

E suficient să ai la îndemână un recipient cu pulverizator, bureți sau lavete dacă luăm în calcul metoda clasică. Însă dacă vrei să faci totul mai simplu, există câteva accesorii în care merită să investești.

Există aspiratoare de geamuri sau roboți care te ajută să cureți geamurile chiar și pe suprafețe mari. Așa cum este sticla încorporată în ușile culisante sau ferestrele tip oglindă, acestea necesită un proces de curățare și întreținere, mai ales dacă sunt la stradă.

2. Începe cu ce nu-ți place

Dacă vorbim strict de curățenia de acasă, este recomandat să începi cu încăperile care necesită mai mult efort, precum baia, bucătăria sau debaraua. 

De asemenea, este indicat să începi curățenia de sus în jos și să acorzi atenție fiecărui detaliu. De la tavan, lustre, dulapuri și sertare, până la debara, tâmplărie, perdele și draperii, ia fiecare element în ordine. Această strategie te va ajuta să eviți amânarea activităților dificile și să faci progrese.

Sigur, același lucru se poate aplica și în cazul spațiului de lucru de la birou.

3. Acordă atenție specială ferestrelor și ușilor tale

Curățenia de primăvară este momentul perfect pentru a te asigura că fiecare componentă a acestor elemente de compartimentare, de la feronerie la profilele din PVC, primește atenția de care are nevoie.

Pentru întreținerea ferestrelor și ușilor PVC trebuie respectate două lucruri importante: alegerea produselor potrivite de curățenie, cât și utilizarea lor corectă. Astfel, ne asigurăm că nu afectăm funcționalitatea termopanelor. 

În definitiv, avantajele tâmplăriei PVC sunt pe termen lung, precum: rezistență, confort crescut datorită proprietăților de izolație fonică și eficiență energetică prin izolație termică ridicată. Pentru a le menține funcționale, curățarea periodică și adecvată este importantă.

Cum se curăță eficient tâmplăria PVC?

Ferestrele și ușile de termopan aduc o notă distinctivă casei tale. Menține aspectul lor impecabil prin utilizarea celor mai eficiente metode de curățare a termopanelor, contribuind astfel la durabilitatea lor.

Cum spuneam, când începi curățenia de primăvară în ceea ce privește elementele de compartimentare, e bine să te asiguri că ai lângă tine cele mai bune produse. 

Toate spray-urile pentru care optezi trebuie să fie blânde cu sticla termoizolantă. Soluțiile abrazive nu sunt recomandate.

Iată cum se curăță eficiente ușile termopan:

 • înlături excesul de praf;
 • folosești un spray degresant pentru rame;
 • deschizi ușa la maximum și curăța bine șinele ușii;
 • ștergi sticla și suprafețele lucioase ale ușii cu apă și săpun.

Iată cum se curăță eficiente geamurile termopan:

 • înlături excesul de praf;
 • ștergi ușor praful de pe sticlă, rame și pervaz;
 • pentru mizeria din interiorul ramelor, folosești o perie cu duză;
 • folosești un spray special pentru ferestre și suprafețe lucioase.

Cum se întreține tâmplăria PVC?

La fel ca ca orice alt material de construcții, tâmplăria PVC poate întâmpina probleme în timp, dacă nu se întreține corespunzător.

Cum întreții, așadar, tâmplăria PVC?

Curățarea profilelor din PVC

Pentru curățarea eficientă a acestora, alege soluții simple și non-chimice. Utilizează o lavetă umedă și asigură-te că ștergi suprafața prin frecare ușoară pe direcția lungimii profilului din PVC. De asemenea, este indicat să faci mișcări de frecare în sens circular.

Întreținerea garniturilor

Pentru întreținerea garniturilor, este recomandat să folosești un spray cu ulei. Este indicat însă, să începi prin a șterge ușor praful de pe garnituri cu o lavetă curată și umezită.

După această acțiune, pulverizează bine soluția specială pe toate garniturile geamului. Acest proces va face ca apa să alunece de pe garnituri și să mențină elasticitatea acestora.

Nu uita că elementele precum feroneria, profilul și garniturile sunt esențiale pentru funcționarea adecvată a elementelor de compartimentare din PVC. De aceea, întreținerea lor este foarte importantă.

Ștergerea sticlei termoizolante

Sticla are de asemenea un rol important în componența ferestrei, de aceea curățarea acesteia trebuie făcută constant, mai ales pentru design-ul spațiului respectiv.

Pentru întreținerea acesteia, poți utiliza, după cum am zis, aspiratoare speciale și substanțe dedicate care să nu conțină alcool.

Nu în ultimul rând, este recomandat să eviți folosirea obiectelor ascuțite pentru curățarea geamurilor și ușilor, indiferent de cauza murdăriei.

Dacă ai vrea mai multe sfaturi practice despre curățarea eficientă a ferestrelor și ușilor tale din termopan, nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist.

Echipa Barrier îți urează spor la curățenia de primăvară!