Condens geam termopan: de ce apare și cum îl previi

Condens geam termopan: de ce apare și cum îl previi

Dacă s-a întâmplat să găsești vreodată condens geam termopan, pe pervaz sau pe rama ferestrei, e recomandat să fii precaut.

Condensul din casă nu doar compromite confortul zilnic, ci poate amenința sănătatea și integritatea spațiului. Există diferite cauze care duc la geamurile aburite. De la nivelul de umiditate din casă, până la calitatea ferestrelor din PVC

Fenomenul poate duce la formarea mucegaiului pe diferite suprafețe precum tavane, ziduri, corpuri de mobilă, profile de ferestre sau zone cu ventilație insuficientă. 

Creșterea riscului de formare a mucegaiului arată necesitatea adoptării unor metode practice și eficiente de combatere rapidă a condensului.

Dacă data trecută am vorbit despre reducerea condensului din casă, astăzi vom detalia tot ceea ce trebuie să știi despre acest fenomen natural, de ce apare și, desigur, cum să îl previi.

Condens geam termopan: de ce apare?

Umiditatea care se formează pe ferestrele tâmplăriei PVC provine din interiorul locuinței tale. 

Atunci când are loc transferul termic și sticla ferestrei începe să preia din temperatura de afară, apar aburii pe geam.

Apariția vaporilor de apă pe partea exterioară a ferestrei indică faptul că elementele de compartimentare fac o treabă excelentă în izolarea termică a locuinței tale. Astfel, pierderile de căldură sunt reduse la minimum sau chiar inexistente.

În lipsa etanșeității, temperatura rece ar pătrunde în locuință, generând aburirea ferestrelor și a pereților, facilitând chiar și apariția mucegaiului.

În interiorul locuinței, există o diversitate de factori care pot duce la apariția condensului. Acești factori includ prezența mai multor persoane, numeroasele plante din cameră, uscarea rufelor în interior, gătitul, dar și dușurile făcute în timp ce geamul este închis.

Condens geam termopan: cum să-l eviți?

Din fericire, specialiștii Barrier.ro ți-au pregătit câteva metode eficiente pentru a preveni condensul și a menține o atmosferă plăcut în casă. 

Alege geamuri PVC cu proprietăți de izolație termică

Avantajul tâmplăriei PVC, în comparație cu cea standard, este dată de garanția etanșeității de calitate și o izolare termică ridicată.

Indiferent de modelul ales, toate ferestrele din tâmplărie PVC au capacitatea de a împiedica transferul termic atunci când temperaturile de afară sunt fie mult prea mici, fie mult prea mari.

Totuși, atunci când îți echipezi casa, este indicat să te orientezi către ferestrele cu sticlă termoizolantă.

Realizate dintr-un material gros și rezistent, acestea oferă o protecție eficientă. 

E important de spus că au un profil compus din trei straturi esențiale – Barrier Sun Control pentru un factor solar superior, sticlă mediană pentru prevenirea mucegaiului și sticlă interioară LowE, cu o capacitate de izolare sporită.

Montează caloriferele în alt loc decât sub ferestre

Montarea caloriferelor în zonele centrale ale încăperii reprezintă o soluție practică pentru a evita formarea condensului la ferestre. Plasarea acestora în aceste zone permite o distribuire uniformă a căldurii în încăpere, eliminând astfel variațiile semnificative de temperatură între diferitele puncte ale camerei.

Caloriferele instalate sub ferestre facilitează pierderea semnificativă a căldurii din cauza răcirii rapide a aerului din apropierea sticlei. 

Această uniformitate termică reduce riscul formării condensului, deoarece nu există contraste termice pronunțate între ferestre și restul încăperii.

În același timp, această modalitate contribuie la economisirea energiei, deoarece căldura este distribuită eficient în întreaga încăpere. Așadar, nu doar că previne condensul, ci și optimizează performanța sistemului de încălzire.

Instalează-ți un sistem de încălzire prin pardoseală

Avantajul în cazul încălzirii prin pardoseală este că procesul de încălzire în cameră se face treptat și uniform, pe toată suprafața podelei.

Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală reprezintă o soluție eficientă pentru prevenirea apariției condensului, deoarece căldura este distribuită uniform în încăpere, eliminând complet disparitățile termice care pot favoriza formarea de condens la ferestre. 

Aerisește încăperile

Pentru a preveni tot ceea ce înseamnă condens geam termopan, asigură-te că toată locuința este aerisită corespunzător zi de zi. Aerisirea adecvată este esențială pentru a preveni formarea condensului, în special într-o casă bine izolată.

Este recomandat să pornești sistemul de încălzire pentru ca temperatura să crească constant, și nu brusc. Trecerea bruscă de la frig la cald favorizează apariția condensului. Dacă oprești încălzirea și o lași să scadă prea mult, facturile la energie vor fi prea mari.

De asemenea, setează termostatul la o temperatură optimă care să asigure un climat potrivit.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să previi apariția condensului din locuință și te invităm să alegi cu mare atenție ferestrele casei tale, consultându-te cu specialiștii Barrier.