Cum se face etanșarea ferestrelor termopan

Cum se face etanșarea ferestrelor termopan

Fiecare aspect contează atunci când vine vorba de a crea o atmosferă confortabilă în propria ta locuință, iar ferestrele din PVC joacă un rol semnificativ în această ecuație. 

Pentru a te asigura că te bucuri pe deplin de proprietățile acestor elemente de compartimentare, este recomandat să nu neglijezi importanța etanșării corespunzătoare.

Există o mulțime de metode care, odată aplicate, te vor face să fii ceva mai atent când vine vorba despre etanșare ferestre termopan.

Etanșare ferestre termopan: ce este?

Etanșarea ferestrelor termopan reprezintă un proces important în ceea ce privește optimizarea performanțelor acestora. Acesta se referă la aplicarea unui material sigilant sau de etanșare în jurul marginilor sau între foile de sticlă care compun o fereastră termopan. Acest material sigilează spațiul dintre geamuri, creând o barieră impermeabilă care împiedică pătrunderea aerului și a umidității în interiorul geamului.

Procesul de etanșare a ferestrelor din PVC implică utilizarea unor garnituri de etanșare  concepute pentru a preveni pătrunderea aerului rece în timpul iernii și a căldurii excesive în timpul verii. 

Aceste elemente de feronerie asigură o barieră eficientă împotriva temperaturilor exterioare extreme, păstrând un climat confortabil în interior și contribuind la economisirea energiei de încălzire sau răcire a casei. 

Din păcate, orice defecțiune a garniturilor poate duce la diminuarea eficienței energetice.

Chiar dacă tâmplăria PVC oferă confort datorită gradului ridicat de izolație fonică și termică, până și aceasta se poate deteriora. 

Cauze care previn etanșarea ferestrelor PVC

Reducerea nivelului de etanșeitate al geamurilor termopan poate avea mai multe motive. Printre acestea avem inclusiv factorii de fabricație, instalare greșită, utilizarea necorespunzătoare sau întreținerea neadecvată a accesorilor de feronerie precum garniturile.

În general, cele mai frecvente cauze ce reduc etanșarea ferestrelor PVC sunt legate de uzura acestora.

Instalarea corectă a garniturilor și respectarea procedurilor de montaj reprezintă aspecte importante pentru prevenirea infiltrărilor de aer sau apă. Însă, la fel de important este ca acestea să beneficieze de revizii la cel puțin 2 ani.

Întreținerea adecvată a garniturilor este, de asemenea, un aspect de luat în calcul, precum și întreținerea balamalelor pentru a preveni defecțiuni de etanșare ferestre termopan.

Și pentru că etanșeitatea este strâns legată de modalitatea de întreținere a geamurilor, îți oferim câteva sfaturi pentru a menține intacte elementele de feronerie a geamurilor tale:

  • Unge frecvent garnitura și balamalele pentru ca geamul să se deschidă cu ușurință.
  • Curăță frecvent praful și murdăria de pe toată suprafața ferestrei utilizând produse potrivite.
  • Nu forța în poziții de deschidere, închidere sau deschidere oscilobatantă pentru că riști să deteriorezi întregul geam.

Recomandarea specialiștilor Barrier este ca toate aceste elemente de feronerie să atingă standarde înalte pentru a garanta siguranța și eficiența energetică a locuinței.

Nimeni nu își dorește o locuință cu un confort termic și fonic redus din cauza unei etanșeități reduse a ferestrelor. 

Soluții pentru problemele de etanșare ferestre termopan

Înainte de a afla care sunt cele mai eficiente metode pe care le poți aplica pentru etanșare ferestre termopan, ține minte că eficiența energetică a acestora depinde de instalarea corectă și de profilul ales.

Alege ferestre cu 3 garnituri de etanșare

Atunci când vrei să ai parte de eficiență energetică, un aspect important este numărul de garnituri de etanșare.

Ferestrele cu 3 garnituri oferă o etanșeitate sporită, reducând considerabil scurgerile de aer și îmbunătățind izolarea termică. Acestea asigură o barieră eficientă împotriva temperaturilor exterioare extreme și previn condensul.

Optează pentru un distanțier termic 

Ferestrele care prezintă condens în partea inferioară a ramei sunt, în general, cele lipsite de un distanțier termic. 

Distanțierul termic reprezintă un element aparent mic, dar esențial, care face diferența între o fereastră standard și una eficientă din perspectiva neutralizării transferului de căldură.

Chiar dacă în catalogul Barrier vei găsi sticla termoizolantă alcătuită din trei foi de geam cu inserție de gaz inert, distanțierul nu trebuie neglijat. 

Acesta asigură o barieră eficientă între cele 2 sau 3 foi de sticlă ale ferestrei, contribuind astfel la menținerea unui climat interior confortabil.

Montează corect ferestrele PVC

Instalarea corectă a ferestrelor PVC are un impact direct asupra performanței lor energetice. Aceasta asigură o bună etanșare ferestre termopan, prevenind astfel pierderile de căldură. 

Dacă te preocupă confortul și siguranța locuinței tale, este recomandat să te orientezi către ferestre PVC eficiente energetic. 

Alege cu atenție specialiștii în montaj pentru a te putea bucura pe deplin de proprietățile ferestrelor tale PVC în ceea ce privește etanșeitatea.

De ce este atât de importantă etanșeitatea?

Dacă nu alegi geamuri PVC cu elemente de feronerie de calitate, ai putea avea parte de anumite repercusiuni. Locuința ta ar avea un confort termic și fonic redus din cauza imposibilității de etanșare. 

Dacă te preocupă subiectul de etanșare ferestre termopan, este bine să te orientezi către ferestre PVC eficiente energetic. Dacă nu știi cum să le alegi pe cele mai eficiente, urmărește catalogul Barrier.