3 greșeli frecvente care scurtează viața ferestrelor termopan

3 greșeli frecvente care scurtează viața ferestrelor termopan

Tâmplăria din PVC este una dintre cele mai populare alegeri pentru ferestrele unei locuințe. Materialul din care acestea sunt realizate este rezistent și nu își modifică aspectul de-a lungul vremii. În plus, ferestrele din PVC asigură un nivel ridicat de izolare, atât fonică, cât și termică. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de avantajele acestora, este important să eviți anumite greșeli care scurtează viața geamurilor termopan. 

Tâmplăria de calitate rezistă la intemperii și necesită un efort minim de întreținere. Iată însă care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac proprietarii sau administratorii de locuințe după ce și-au montat geamurile din tâmplărie PVC.

Greșeli care scurtează viața geamurilor termopan

1. Neglijarea întreținerii corecte

Deși sunt inevitabile, praful și murdăria pot deteriora garniturile de etanșare și pot afecta aspectul sticlei termopan. Pentru a scăpa de ele rapid și eficient, trebuie să ții cont de câteva reguli necesare pentru întreținerea ferestrelor de termopan.

În primul rând, este indicat să folosești apă caldă și un detergent degresant care să nu fie abraziv. Detergentul ales nu trebuie să conțină diluanți de rășină sintetică sau acetonă.

În al doilea rând, e bine să alegi cu atenție instrumentele de curățare. Periile de sârmă, șpaclul sau bureții abrazi nu sunt recomandate. În schimb, poți să folosești lavete moi, apă și soluții de curățare blânde, pentru a menține geamurile termopan în condiții optime și a evita zgârierea sau decolorarea lor.

Întreținerea corectă a ferestrelor de termopan nu este o sarcină grea. Este recomandat să și cureți suprafața sticlei și a profilului PVC periodic, să verifici etanșeitatea, dar și să lubrifiezi balamalele și mecanismele feroneriei.

Când vine vorba de termopane de calitate precum cele din catalogul Barrier, întreținerea regulată și adecvată cu delicatețe devine un factor esențial pentru prelungirea duratei de viață.

2. Folosirea greșită a tâmplăriei PVC poate cauza daune

Folosirea greșită a tâmplăriei PVC poate cauza daune semnificative și scurtarea duratei de viață a acestora. Deschiderea sau închiderea forțată, dar și utilizarea în exces a sistemului de rabatare sau aplicarea unei forțe excesive pot provoca disfuncționalități ale geamului. Practic, este important să eviți forțarea ferestrelor atunci când le folosești.

De asemenea, neglijarea lubrifierii mecanismelor de deschidere-închidere sau a înlocuirii garniturilor uzate poate duce la probleme de funcționare, infiltrare de apă, deteriorare și reducerea duratei de viață a tâmplăriei. 

Este important să ții cont de greșelile care scurtează viața geamurilor termopan și să acorzi atenție întreținerii tâmplăriei PVC, dar și accesoriilor acestuia pentru a evita sau minimiza problemele. 

Importanța feroneriei de calitate pentru geamurile termopan

Feroneria de calitate este esențială pentru menținerea etanșeității și termoizolației geamurilor termopan. Elementele de feronerie precum mânerele, balamalele, încuietorile și șuruburile asigură o închidere sigură și ermetică, contribuind astfel la eficiența energetică a ferestrelor. Optând pentru o feronerie de calitate, proprietarii de locuințe se asigură că geamurile lor vor păstra un climat interior confortabil și vor economisi energie pe termen lung.

Durata de viață a accesoriilor de feronerie pentru geamurile PVC este influențată și de modul în care sunt îngrijite acestea. Cu ajutorul unui spray sau lichid pe bază de silicon pentru lubrifierea constantă a elementelor ce țin de feronerie, poți preveni probleme ale tâmplăriei. Totodată, nu uita să verifici în mod constant garniturile ca să te asiguri că nu sunt oxidate.

O feronerie poate deveni uzată morală și poate avea drept consecințe fie un confort termic redus, fie prezența condensului sau a curenților de aer din mediul exterior.

Importanța întreținerii sticlei termoizolante

Sticla termoizolantă poate fi aplicată atât pe ferestrele unei locuințe cât și pe cele pentru deschideri mari. Menținerea sticlei termoizolante într-o stare optimă este fundamentală pentru a beneficia de toate avantajele oferite de geamurile termopan. Curățarea și menținerea acesteia ajută la păstrarea clarității și transparenței, asigurând o iluminare naturală corespunzătoare și o estetică plăcută.

 În plus, o sticlă termoizolantă de calitate bine întreținută contribuie la performanța termică și fonică a ferestrei, precum și la protecția împotriva factorilor de mediu. 

Pentru întreținerea sticlei termoizolante a ferestrelor PVC este indicat să eviți materialele abrazive, indiferent de natura murdăriei, la fel cum este recomandat să nu folosești detergenți care conțin alcool, deoarece acestea atrag mult praf.

În sezonul rece, asigură-te că sticla nu are depuneri de gheață, care pot duce la fisurarea sau zgârierea acesteia. 

3. Neglijarea ventilației poate duce la acumularea de condens pe geamuri

Neglijarea ventilației poate duce la acumularea de condens pe geamuri, la dezvoltarea mucegaiului și la degradarea garniturilor de etanșare. O ventilație corespunzătoare este esențială pentru menținerea sănătății locuinței și pentru evitarea problemelor legate de umiditate. Asigură-te că ventilați locuința regulat, fie prin aerisirea regulată a încăperilor, fie prin montarea sticlei cu cel mai mare coeficient de izolare termică.

Importanța alegerii unui producător de tâmplărie PVC de calitate

În ceea ce privește cele mai frecvente greșeli care scurtează viața geamurilor termopan, este indicat să ceri ajutorul unui specialist. Dacă se ajunge, spre exemplu, la înlocuirea componentelor ce țin de feronerie, trebuie să te asiguri că totul e făcut corect pentru ca tâmplăria să poată trece testul timpului.

O tâmplărie PVC de calitate superioară este construită pentru a rezista în timp și pentru a oferi performanțe energetice excelente. În plus, anumiți producătorii de încredere oferă garanții extinse pentru ferestrele lor, ceea ce te asigură că investiția în tâmplăria casei va fi una pe termen lung.

Ca tâmplăria să reziste este recomandat să alegi un furnizor de calitate. În acest sens, ușile și ferestrele din tâmplărie PVC de la Barrier sunt în conformitate cu nevoile tale.

Prin urmare, ferestrele termopan pot fi o investiție valoroasă pentru locuința ta, dar este foarte important să eviți aceste greșeli care scurtează viața geamurilor termopan și să le întreții corect pentru a te bucura de avantajele lor.